Bodrum'da 76 bin metrekare orman turizm alanına çevrildi

Bodrum-Türkbükü'nde doğal ve arkeolojik SİT statüsüne sahip 76 bin metrekare büyüklüğündeki Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait alan orman statüsü kaldırılarak, turizm tesis alanına çevrildi. Planlama alanı, bakan Ersoy'a ait iki otelin arasında yer alıyor.

Reklam
Reklam

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yine tartışma yaratacak bir plan değişikliğine imza attı. Bakanlık, Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden Bodrum’da ormanlık alanı turizm alanına çeviren plan değişikliğini onayladı. Bakanlık, Türkbükü Doğusu Turizm Merkezi IV. Etap 1/25000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği, 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği’ni askıya çıkardı. Bir ay boyunca askıda kalacak imar planı değişikliklerine göre 76 bin 844 metrekarelik ormanlık alanın statü değiştirildi. Ormanlık alan imar planlarında tamamen kaldırılırken yerine ‘konaklamalı turizm tesis alanları’, ‘yol’ ve ‘trafo’ alanı getirildi.

 

SİT ALANI STATÜSÜNDE

Planlama alanı aynı zamanda 3’üncü derece arkeolojik SİT alanı ve 3’üncü derece doğal SİT’e den gelen ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ özelliğine sahip.
Mülkiyeti Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait alan,31 Ekim 2021'de 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 8'inci maddesi gereğince turizm maksatlı değerlendirilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilmişti.

MUĞLA BÜYÜKŞEHİR’DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ

Daha önce aynı alanda yapılan imar planı değişikliğini yargıya taşıyarak iptal ettiren Muğla Büyükşehir Belediyesi, bu plan değişikliğine de olumsuz görüş verdi. Belediyenin görüş yazısında mahkeme kararlarının hiçe sayıldığı ve plan değişikliğinin kıyı mevzuatına aykırı olduğu vurgulandı.


Yazıda şöyle denildi: "Parsel sınırları içerisinde kalan kamusal alanlara erişim olanağı sağlanmadığı ve turizm (otel) alanı için emsal aktarımı/artışı hakkı verildiği, iptal edilen planlarda iyileştirme yapılması beklenirken aksine turizm tesis alanları genişletilerek yapılı çevrenin arttırıldığı ve orman alanlarının azaltıldığı; bunun koruma-kullanma dengesine aykırı bir yaklaşım olduğu bu anlamda mahkeme kararlarının gereklerinin yerine getirilmediği değerlendirilmiştir."

MUÇEP BODRUM: ANAYASA BETONA YENİK DÜŞTÜ

MUÇEP Bodrum Eşsözcüsü Mirbahattin Demir, Anayasa ve yasaların beton aşkının yanında yenik düştüğü belirtti.

Demir şunları söyledi: "En büyük değerlerimizden olan ve gram suyu kalmayan Bodrum'un onlarca noktası, hazine, orman, arkeolojik ve doğal SİT farketmeksizin talana, yağmaya ve imar açıldı ve satıldı. Daha ne kadar ve nereye kadar kentimizi yok edecek sizin bu rant anlayışınız? Bodrum yarımadası Türkbükü Gölköy mahallesindeki arkeolojik alanların turizm alanına açılması geleceğimize ihanettir. Orası arkaik dönemden bu yanda Leleglerin, Karyaların yaşadığı ve kültürel zenginliğimiz olan, korunması gereken bölgelerdir. Katlı kaya mezarlarının da olduğu bu alanın korunması için hukuk mücadelesini başlatmayı en büyük görev olarak görüyoruz.”